Alopecia areata

Alopecia areata is een aandoening waarbij het eigen afweersysteem de haarwortels aantast. Het veroorzaakt pleksgewijze kaalheid. Op de plekken waar de haarwortels zijn aangetast vallen meestal alle haren uit. Er ontstaan ronde of ovale kale plekken, terwijl daaromheen het haar normaal groeit.


De haaruitval begint meestal op de hoofdhuid en soms valt later ook het haar op de rest van het lichaam uit. Meestal herstellen de plekken vanzelf weer, maar dit kan maanden tot zelfs enkele jaren duren. Soms komen er daarna ook weer nieuwe kale plekken. De oorzaak van alopecia areata is onbekend. Men denkt dat een stoornis in het afweersysteem een rol speelt.


Verschillend vormen kaalheid:

  • Alopecia areata: er zijn een of meerdere kale plekken op de hoofdhuid.
  • Alopecia totalis: al het hoofdhaar is uitgevallen, maar het overige lichaamshaar niet. Deze variant komt voor in 5 tot 10% van de gevallen.
  • Alopecia universalis: behalve het hoofdhaar valt ook al het overige lichaamshaar uit, zoals oksel- en schaamharen, en de haren op armen, benen en romp. Bji deze zwaardere vorm is de kans op herstel van de haargroei klein.


Meer over alopecia areata is te lezen op de site van de Alopecia Vereniging.

  Meer weten over "Alopecia areata"?

Vrijblijvend advies voor een haarwerk op maat?

Neem vandaag nog contact met ons op!

070 - 355 19 32