Alopecia androgenetica

De meest voorkomende vorm van structurele haaruitval is Alopecia Androgenetica ook wel de mannelijke kaalheid genoemd. Het patroon van haaruitval is anders voor mannen dan voor vrouwen. Bij mannen valt het haar opzij (de zogenaamde inhammen) en bovenop uit. Bij vrouwen dunt het haar voornamelijk bovenop uit.


Hoe ontstaat alopecia androgenetica

De precieze oorzaak van alopecia androgenetica is niet bekend. Deskundigen denken dat deze vorm van haaruitval ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Deze omzetting wordt veroorzaakt door een enzym dat in het talgkliertje van de haarfollikels zit.

DHT laat de haarfollikels verschrompelen. Uit die follikels kunnen dan geen haren meer groeien of alleen veel dunnere. Haarverlies door alopecia androgenetica is blijvend en bijna altijd onomkeerbaar.


Wie zijn hier gevoelig voor

Alopecia androgenetica is erfelijk: wanneer er kaalheid voorkomt in uw familie, dan loopt u meer kans op alopecia androgenetica. Alopecia androgenetica komt na de puberteit op elke leeftijd voor, maar de kans wordt groter naarmate u ouder wordt. Vrouwen hebben hier vaak mee te maken tijdens de overgang als de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen en de testosteronspiegels stijgen.


Lees meer over alopecia androgenetica op de site van de Alopecia Vereniging.

  Meer weten over "Alopecia androgenetica"?

Vrijblijvend advies voor een haarwerk op maat?

Neem vandaag nog contact met ons op!

070 - 355 19 32